-
Tipy na vánoční dárky
nav-right - Dárkové poukazy
-
Herold pro Vás
nav-right -
Akce a slevy
nav-right -
Koření a přísady
nav-right -
Střeva a síťky
nav-right -
Řeznické potřeby
nav-right -
Krájení
nav-right -
Obalový materiál
nav-right -
Řeznické stroje Dadaux
nav-right -
Gastro vybavení
nav-right -
Kuchyňské potřeby
nav-right -
Kuchyňské nádobí
nav-right -
Sanita a mytí
nav-right -
Pracovní a ochranné pomůcky
nav-right -
Udírny Bradley
nav-right -
Grily Weber
nav-right - Knihy pro řezníky a uzenáře
-
Bazar řeznických potřeb
nav-right
Ocílka udrží vaše nože vždy ostré
K čemu ocílka slouží
Nejrychlejší způsob, jak můžete vrátit vašim nožům prvotřídní ostří, je použití ocílky. Ocílka slouží k pravidelné údržbě nožů a neměla by chybět ve výbavě žádného řezníka nebo kuchaře. Po každém použití nože, zejména při krájení masa nebo při kontaktu s tvrdým povrchem (např. prkénko nebo kosti), dochází k postupnému otupování nože a k vytváření nerovností na ostří. To pomocí ocílky snadno a rychle srovnáte a uvedete do stavu jako před nabroušením. Proto by se nože měly obtahovat ocílkou před každým použitím.
Ocílka slouží pro pravidelnou údržbu nožů a určitě by neměla chybět ve výbavě žádného řezníka a kuchaře.
Typy ocílek podle tvaru a hrubosti
Na trhu je dostupný velký výběr ocílek z různých materiálů, které se liší svým tvarem, délkou a hrubostí. První věc, kterou byste měli brát v úvahu při výběru, je délka ocílky. Délka ocílek se většinou pohybuje v rozmezí od 20 do 35 cm. Doporučujeme si však pořídit delší ocílku, která vám umožní dlouhý tah, v ideálním případě by měla být délka ocílky delší než váš nejdelší nůž.
Ocílky rozdělujeme podle tvaru na kulaté, oválné nebo čtyřhranné. Kulaté ocílky se řadí mezi klasiku a jsou nejvíce používané hlavně mezi staršími zkušenými kuchaři, kteří na kulatých ocílkách vyrostli. Oválné ocílky jsou dnes stále více v oblibě a jsou vhodné pro rychlé ostření, jejich větší plocha a kontakt s čepelí dokáží ostří nože rychleji srovnat. Čtyřhranné ocílky, takzvané „combi“, jsou kombinací dvou typů povrchů, obvykle se standardním a jemným povrchem. Díky této kombinaci „dva v jednom" docílíte vždy dokonalého ostří, které vám vydrží dlouho hladké a ostré.
Při výběru ocílky by vás měla zajímat její tvrdost a hrubost – takzvaný tah. Materiál ocílky musí být vždy tvrdší než materiál nože, jinak se nenabrousí. Ocílky dělíme na hrubé, střední a jemné a to podle hustoty rýh po délce nástroje.
Hrubé ocílky se používají k obtažení hodně tupých nožů, které dokáží rychle doostřit, ale ubírají nejvíce materiálu. Pro běžné použití v domácnosti doporučujeme pořízení ocílky se střední hrubostí (standardním tahem), se kterou dosáhnete velmi účinného ostří. Profesionálové, nebo ti, kteří to myslí s péčí o ostří svých nožů vážně, používají k doleštění ještě jemnou ocílku, která zahladí to, co nezvládnou ocílky s větší hrubostí. Ocílky s jemným tahem jsou využívány hlavně řezníky nebo kuchaři, kteří průběžně o svůj nůž pečují a ostří tak často. Například po naporcování várky masa pokaždé nůž automaticky obtahují.
Široké ploché ocílky Friedr. Dick z řady Multicut mají hlubší rýhy a je o nich známo, že při silném tlaku ostří brousí a při lehčím zarovnávají. Na obrázku je plochá ocílka, která se díky svému tvaru a drážkování chová jako sedm ocílek v jedné.
Rukojeti ocílek jsou dnes převážně vyráběny z plastů, ale mohou být i ze dřeva nebo ocelové. Na konci rukojeti by měl být kroužek k zavěšení, ať už na zeď, nebo za opasek. Mezi rukojetí a ocílkou by měla mít každá ocílka záštitu, která zabraňuje sklouznutí nože a chrání vás před pořezáním, navíc její tvar zamezuje skutálení se, např. z kuchyňské linky.
Kvalitní ocílka prodlouží životnost nožů
Ocílku vybírejte pečlivě. U kvalitních ocílek je třeba počítat s cenou nad 1000 Kč, tato investice se ale rozhodně vyplatí, protože kvalitní ocílka vám vydrží i desítky let a s její pomocí budete moci udržovat vaše nože vždy v perfektním stavu.
Profesionálové používají ocílky již více než 100 let, mezi přední výrobce těch nejlepších ocílek patří německá firma Friedr. Dick
Nezapomeňte udržovat nože v dobrém stavu, pravidelně zarovnávejte ostří a v případě potřeby ho nabruste, protože práce s ostrým nožem je mnohem bezpečnější než s tupým.
Kvalitní německé ocílky od Friedr. Dick naleznete i v naší nabídce, objednávat je můžete přímo ZDE, nebo nás navštivte osobně na prodejně, kde vám při výběru ocílky bude k dispozici náš kvalifikovaný prodavač.